Kaalheid

Een bekend haarprobleem is kaalheid. Hoe ontstaat dat? “Een haar leeft normaal gesproken vier jaar en valt dan uit,” legt Boersma uit. “Vervolgens komt er uit het haarzakje onder de huid een nieuwe haar. Dit proces herhaalt zich bij iemand met gezond haar vijfentwintig keer. Kortom, zelfs een honderdjarige kan nog met een volle bos rondlopen. Maar bij de erfelijke kaalheidziekte ‘Alopecia androgenetica’ valt de nieuwe haar al na vier of zelfs twee maanden uit. En ook al groeit er dan vijfentwintig keer een nieuwe haar, in zo’n geval ben je veel sneller kaal. Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotesteron (DHT). Hoe gevoeliger de haarzakjes zijn voor DHT, hoe eerder de kaalheid ontstaat: haren worden dunner of vallen sneller uit dan normaal en op het laatst is er geen haar en zijn er ook geen haarzakjes meer. Medicijnen die het hormoon DHT remmen kunnen uitkomst bieden aan mensen die kaal worden. Tegenwoordig is kaal worden bijna een keuze, omdat je het dus kunt voorkomen. Maar wees er tijdig bij, want als het haar en de haarzakjes eenmaal zijn verdwenen, moet je aan andere oplossingen gaan denken, zoals implantatie.”

Vrouwen

Kaalheid blijkt niet alleen bij mannen voor te komen. “Deze erfelijke vorm van kaalheid komt veel voor, zowel bij mannen als vrouwen. Vijftig procent van de mannen van vijftig jaar is kaal (zeventig procent van de mannen van zeventig jaar). En ook al lijkt het zo, deze kaalheid heeft niet met ouderdom te maken maar met die erfelijke ziekte. Ook vrouwen hebben last van toenemende kaalheid. Vooral na de menopauze wordt bij veertig procent van de vrouwen het haar boven op de hoofdhuid, bij de scheiding, dunner en valt uit. Dit heeft te maken met de afname van vrouwelijke hormonen na de menopauze en een relatieve stijging van mannelijke hormonen. Ook hier is een behandeling met medicijnen mogelijk. Maar artsen zijn voorzichtig met het toedienen van medicijnen. Aan vrouwen die graag kinderen willen of zwanger zijn, worden deze medicijnen sowieso niet voorgeschreven.”

Ontharen

En als mensen met psoriasis hun benen willen ontharen, kan dat dan kwaad? “In principe niet. Let er alleen op of de psoriasis op bepaalde plekken erg actief is. Het kan dan zijn dat op die plekken de psoriasis heftiger wordt. Wees ook bedacht op het zogeheten Köbner-fenomeen: op de plek van een schram, een klein sneetje of een klein wondje kan psoriasis ontstaan.”

Permanent en verf

Hoe zit het eigenlijk met permanent en haarverf? “Een permanent of je haar een kleur geven kan prima, maar ga naar een goede kapper. De kapper is de haarexpert. Helaas durven veel mensen met psoriasis niet naar de kapper te gaan, omdat ze zich schamen voor plekken op hun hoofdhuid. Maar een kapper ziet als eerste of het haar dunner wordt of uitvalt, en zal eventueel doorverwijzen naar de huisarts of een dermatoloog. Ik zou het erg toejuichen als er een actuele lijst komt van kappers die het geen enkel probleem vinden om mensen met psoriasis als klant te hebben.”
Boersma voegt toe: “Het kan trouwens wel zo zijn dat je, los van de psoriasis, allergisch bent voor bepaalde stoffen die in permanentvloeistof zitten. Dan kan de psoriasis tijdelijk opvlammen.”
Overigens wordt er tijdens de kappersopleiding aandacht besteed aan psoriasis. Een goed opgeleide kapper weet er dus van. Als u onzeker bent, vertel dan bij de eerste afspraak dat u psoriasis op uw hoofdhuid hebt. De kapper zal daar dan echt niet negatief op reageren. Doet hij/zij dat wel, dan weet u dat u niet aan het juiste adres bent.